Wednesday, 9 December 2015

Pusrapi Info: Resepi Ikhtiar Sembuh Cara Alami


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ya Allah….
Sihatkan Tubuh Badanku,
Tambahkan Ilmu Pengetahuanku,
Berkatkan Rezekiku.
Tingkatkan amal Ibadatku untuk taat perintahmu.

Pusrapi Info: SEMBUH CARA ALAMI IZIN ALLAH S.W.T


UBAT PENYAKIT DEMAM KUNING

Ambil segenggam daun daripada pohon Dukung anak (seperti daun duri kemang yang tumbuh di atas padang. Dikenali juga dengan nama daun Tiking). Tumbuk sampai halus, kemudian tuangkan air masak (mati) yang suam ke dalamnya dan campurkan sedikit garam.

Minumlah air tersebut segelas pada waktu pagi dan segelas pada waktu petang. Insya’Allah dalam masa dua minggu penyakit tersebut akan hilang.


UBAT PENYAKIT KUNING

Ambil buah pinang yang jatuh sendiri dari pohonnya, buangkan kulitnya,hiriskan isinya nipis-nipis kemudian jemur sampai kering. Apabila telah kering, ambil dan goring tanpa menggunakan minyak hingga kelihatan seakan-akan kehitaman,dan tumbuklah ia sampai halus menjadi debu.

Ambil satu sudu teh debu tersebut dan campurkan ke dalam air panas. Minumlah 2 kali sehari sehingga sembuh.

ATAU

Ambil daun sukun yang telah tua ( pokok sukun adalah seperti pokok terap tetapi daunnya bercabang tiga), kemudian rebuslah sampai airnya berwarna merah tua. Minumlah air tesebut 2 kali sehari,1 gelas untuk sekali minum. Amalkan selama beberapa hari, Insya’Allah dalam masa 3 hari ia akan menampakkan kesannya.


UBAT SAKIT GIGI

Ambil getah pokok kemboja dan bubuh ke dalam lubang tempat gigi sakit. Begitu juga dengan gusi yang bengkak, bubuhkan di tempat yang bengkak.

ATAU

Ambil air suam dan masukkan sedikit cuka lalu berkumur dengannya. Buatlah beberapa kali sehingga tidak lagi merasa sakit.

ATAU

Ambil kapas sekadar yang sesuai untuk dimasukkan ke tempat gigi yang sakit. Celupkan ia ke dalam minyak yang sudah digunakan untuk memasak. Letakkan kapas itu di atas piring dan bakarnya ia buat seketika tetapi jangan sampai menjadi abu. Padamkan api itu, lalu masukkan ke tempat gigi yang belubang atau sakit tetapi jangan sampai terkena gusi.

ATAU

Ambil buah belimbing buluh sebanyak 5 biji dan makanlah dengan sedikit garam.

ATAU 

DOA PENAWAR SAKIT GIGI

Tuliskan ke bahagian pipi yang sakit dengan menggunakan za’faran akan doa berikut:

 

UBAT PECAH BIBIR MULUT ATAU LIDAH DENGAN SEBAB TERGIGIT.

Ambil getah pokok sena yang berwarna merah, kemudian bubuh ke tempat yang pecah. Insya’Allah dalam dua hari akan sembuh.


UBAT PENYAKIT KARANG

Ambil sebiji kelapa muda,tebuk jangan sampai keluar airnya kemudian pecahkan telur ayam kampung dan bubuh isinya ke dalam buah kelapa tadi. Goncang kelapa sehingga telur menjadi sebati dan minumlah air kelapa tersebut sehingga habis sambil berdiri. Jangan minum di dalam gelas. Buat beberapa kali sehingga tidak terasa sakit lagi.

ATAU

Potong pokok bunga matahari sekadar 1cm dari paras akarnya. Cabutlah batang tersebut bersama akar-akarnya kemudian rebus dan minumlah dua kali sehari. Amalkan sehingga tidak terasa sakit lagi.

ATAU

Ambil daun atau buah Gucil,makanlah beberapa kali. Insya’Allah dalam beberapa hari ianya akan sembuh.

ATAU 

Ambil air kelapa muda satu gelas kemudian bubuh ke dalamnya 5 biji lada hitam yang sudah lumat ditumbuk,lalu diminum. Lakukan selama seminggu, diminum sekali sehari atau dua kali sehari.

ATAU

Ambil pokok kacing baju (butang baju) dan campurkan dengan rumput Pantai, kemudian ditumbuk sehingga hancur lalu diperah dan minumlah airnya.

ATAU

Ambil 7 biji buah mata ayam yang sudah masak,lalu dikunyah-kunyah sampai hancur,kemudian ditelan. Makanlah satu biji sekali.

 

 

Larangan:

Bagi mereka yang berpenyakit ini dilarang sama sekali dari memakan daging kambing,durian dan yang serba pedas.


UBAT ULURAN ANGIN/KARANG ANGIN.

Ambil cuka nipah dua sudu besar dan campurkan dengan garam gunung (warnanya merah tua) sekadar jari manis, kemudian kacau sampai hancur lalu minumlah cuka itu.

ATAU

Ambil kunyit kering satu kati dan satu kati pokok batang wali (akar Ali-ali), kemudian kedua-duanya direbus dengan kadar 3 cupak (4 liter) air dan biarkan di atas perapian sehingga tinggal satu cupak (1 setengah liter) airnya. Setelah dingin minumlah airnya sekadar 3 sudu besar sebanyak 2 kali sehari.


UBAT SAKIT MATA

Ambil daun bunga melati, tumbuk sampai lumat, kemudian tampalkan pada kening setiap hari. Amalkan setiap hari dan hendaklah diganti dengan yang baru.

ATAU

Ambil beberapa helai daun sireh yang muda, ramaskanlah sehingga hancur dan masukkan  ke dalam air panas. Biarkan sehingga air itu hangat-hangat kuku,kemudian tapiskanlah dengan air yang bersih. Lalu rendamkan mata anda ke dalamnya sambil mengelip-ngelipkan mata. Buat sedemikian sentiasa.

ATAU 

Ambil beberapa helai daun sireh yang bersih lalu direbuskan dengan menaruh sedikit garam. Setelah dingin, tapiskanlah dengan kain putih dan ambil airnya. Kemudian kelip-kelipkan kelopak mata di dalam air tersebut sebanyak 3 kali sehari.


UBAT LUKA

Supaya tidak keluar darah dan segera sembuh,potong segera sebatang anak pokok pisang ( tak kira apa jenis pokok pisang) kemudian ambil getahnya dan gosokkan ke tempat yang luka itu. Insya’Allah ia akan segera sembuh.

ATAU

Potong sebatang pelepah keladi candik,keluarkan airnya dan bubuhkan ke dalam yang luka atau ke jari yang hampir terputus dan balutkan kulitnya di tempat yang luka atau di tempat jari yang terputus itu. Insya’Allah ia akan sembuh dalam masa dua hari.

ATAU

Ambil daun kapal terbang dan gumpalkan dengan kapur sireh.Kemudian ditampal ke tempat yang luka. Di bahagian yang lebam ditampalkan dengan menggunakan daun setawa.


DOA PENAWAR LUKA ATAU LEBAM

Ludahkan ke tapak tangan lalu tepukkan ke debu tanah yang bersih. Kemudian letakkan tangan itu ke tempat yang sakit dan doakan:

ATAU

Apabila terkena benda-benda keras, tersepit pintu atau terjatuh, parutlah isi kelapa muda kemudian bubuhkan sedikit cuka lalu ditampalkan ke tempat tersebut dan dibalut. Apabila sudah kering gantikan dengan yang baru.


MENCEGAH PENGELUARAN DARAH

Ambil beberapa helai daun keledek (setela) muda dan daun lalang yang muda, tumbuklah kedua-duanya sampai lumat dan tampalkan ke tempat yang keluar darah. Jika berdarah melalui lubang hidung, titikkan  ke dalamnya dan tampalkan  pada bahagian batang hidung.


UBAT MANDUL

Hendaklah setiap hari memakan taugeh ( kacang cambah) mentah dan seminggu sekali memakan rojak nenas. Insya’Allah dalam 5 bulan  akan Nampak hasilnya.


CARA-CARA IKHTIAR UNTUK MEMPEROLEHI ANAK

1. Berdoa kehadrat Ilahi sebelum melakukan persetubuhan.
2. Lakukan persetubuhan pada masa pihak wanita sedang subur,lebih kurang 14 hari sebelum masa haid berikutnya.
3. Hendaklah si isteri banyak memakan daging,ikan laut atau taugeh.
4. Bersetubuh 3 atau 4 hari sekali.
5. Mandi dan bersembahyang dahulu sebelum melakukan persetubuhan.

 

CARA MEMBUANG KACA DALAM KAKI

Ambil bubur nasi yang panas, dan bubuh ke tempat yang luka, kemudian ditutup dengan daun sireh dan dibalut. Ulangkan selama 5 hari, nanah akan keluar berserta dengan kaca tersebut dan terus sembuh.

 

CARA MEMBUANG DURI DALAM KAKI

“ Bagi membuang duri di dalam kulit, ambillah seulas bawang merah, lumurkan bawang tersebut dengan minyak kelapa (minyak masak) kemudian bakar sehingga hangus dan tampalkan pada tempat yang luka. Insya’Allah duri tersebut akan keluar dengan perlahan-lahan.


JIKA TERTUSUK DURI

Ambil getah betik ( papaya) dan bubuhkan ke tempat tersebut. Insya’Allah pada pagi esoknya akan sembuh dan duri akan keluar dengan sendirinya.

TERMASUK PAKU BERKARAT

Ambil segera sebatang bawang putih yang berdaun, buangkan kulitnya, kemudian celupkan ke dalam minyak kelapa dan dipanaskan di atas api, apabila sudah panas tampalkan pada bahagian yang terluka berulang-ulang kali. Buatlah 2 kali sehari.


BERNANAH JARI DISEBABKAN JARUM/ DURI IKAN

Ambil 3 sulur bawang merah,lalu ditumbuk jangan terlampau lumat. Kemudian bubuh 1 sudu besar minyak kelapa dan dibungkus dengan menggunakan daun pisang, kemudian dipanaskan di atas apiApabila sudah agak panas tampalkan ramuan itu pada tempat yang sakit dan dibalutkan dengan kain pembalut luka. Buatlah sebanyak 3 kali sehari. Insya’Allah dalam 3 hari segera sembuh.


UBAT LELAH ATAU SEMPUT

Ambil beberapa helai daun atau tangkai bunga kecubung, lembutkan sehingga betul-betul lembut, kemudian dijemur sehingga kering dan dibuat sebagai rokok.

ATAU

Sentiasa amalkan memakan udang ketak.

ATAU

Ambil daun pokok ekor kucing dan ambil sedikit zipor kapur sireh. Kedua-duanya digumpal sehingga keluar buihnya. Lalu sambil buihnya dan lumurkan (tampalkan) ke bahagian bawah tekak (dekat halkum)


SESAK NAFAS

Bila terkena penyakit ini badan menjadi kurus.

Ambillah 10 batang serai, gula merah sebesar ibu jari, basuhlah serai itu serta tumbuk sampai lumat dan bubuh ke dalam periuk serta bubuh air sebanyak 2 gelas, masukkan gula merah, panaskan sehingga mendidih, sehingga tinggal airnyan 1 gelas lalu angkat. Apabila sudah suam airnya ditapis dan minumlah.Buatkan sedemikian 3 kali seminggu, apabila rasa lebih baik buatlah 2 kali seminggu dan seterusnya.


BILA UDARA SEJUK ANDA AKAN SESAK NAFAS ATAU SEMPUT.

Ambil buah mentimun, kupas kulitnya dan basuh sampai tiada getahnya, potong kecil-kecil mengikut kemahuan anda, kemudian kukusnya sehingga masak, biarkan sehingga ia dingin. Bila sudah sejuk taburkan ragi dan peratakannya. Kemudian  bungkus dengan daun pisang rapat-rapat.

Sesudah dua hari kemudian mentimun tersebut terasa manis dan makanlah.


PENYAKIT ASMA BAGI KANAK-KANAK

Jika sudah sampai ke tahap darurat ambil hati keluang dan digoreng, buatlah selama 3 kali. Insya’Allah dalam masa 1 bulan penyakit ini akan sembuh.


UBAT JERAWAT

Masukkan sebungkus daun teh ( masih hijau ) kedalam air yang sedang mendidih, kemudian letakkannya ke tempat jerawat dengan wap air teh tersebut. Buatlah sehingga jerawat hilang dari muka anda.

ATAU 

Kupaskan ubi kentang dan hiris nipis-nipis lalu segera ditampalkan pada muka dan biarkan sehingga ubi kentang itu kering. Amalkan sedemikian setiap hari.


UBAT BUASIR

Ambil satu perdu ( satu pokoknya termasuk akar, daun dan buah) buah belimbing tanah atau belimbing bukit (bukan belimbing buluh) rebuskannya sehingga mendidih. Minumlah air tersebut 2 kali sehari. Insya’Allah dalam dua hari akan segera sembuh.

Air tersebut boleh juga mengubati penyakit darah tinggi kencing manis,buah pinggang dan lemah jantung.


UBAT KURAP DAN PANAU

Ambil serbuk belerang, campurkan dengan minyak kelapa dan air limau nipis. Sapulah ke tempat yang sakit. Buatlah selama 1 minggu.

ATAU

Ambil satu kilo ikan keli,ambil bawang merah, bawang putih,crewek, lengkuas, daun serai, daun limau purut, daun salam,santan kelapa,gula merah dan garam secukupnya. Giliskan daun serai, daum salam dan lengkuas sampai halus, kemudian dimasakkannya bersama-sama ikan keli itu, sehingga hampir habis kuahnya.

Makanlah hidangan gulai itu, dalam 10 hari panau itu akanhilang, makanlah sehingga sembuh. 

ATAU 

Ambil daun pokok gelinggang gajah sebanyak satu genggam lalu diikat, setelah itu dipotong separuh bahagiannya. Kemudian gosokkan bahagian yang dipotong tadi ke bahagian panau atau kurap tersebut. Gosoklah berulang kali sehingga hilang.

MENCABUT GIGI DENGAN SENDIRINYA

Ambil tempurung kelapa yang masih basah ( jangan yang sudah kering) dan letakkan di atas cawan, bubuhkan bara api di atas tempurung itu dan biarkan sehingga keluar minyak tempurung yang menitik ke dalam cawan, ambil kapas dan celupkan ke dalam minyak tersebut dan letakkan ke gigi yang hendak dicabut, juga minyak itun hendaklah dititik ke gigi tersebut.


UBAT SELSEMA

Ambil sehiris limau nipis, bubuh kapur sireh sebesar biji beras dan titiskan sedikit minyak kayu putih, kemudian panggang atas apiPerah dan beri minum pada pesakit.

ATAU

Ambil 3 helai daun betik muda, bersihkan kemudian tumbuk sampai halus, perah dan ambil airnya kemudian ditapis.Bubuhlah garam secukup rasa.

Minumlah air tersebut dua kali sehari untuk kanak-kanak dan 4 kali sehari untuk orang dewasa.

ANAK-ANAK SELSEMA DISEBABKAN UDARA SEJUK

Ambillah seiris limau nipis, bubuh kapur sirih sebesar biji beras dan dua titik minyak kayu putih ke atas limau tersebut.Kemudian panggang limau tersebut di atas api dan perah airnya.

Beri minumlah air limau tersebut kepada anak anda.


DATANG HAID TIDAK TERATUR

Ambil ketumbar, kunyit, buah pala, buah pelaga, biji jintan hitam, cengkih, gula merah dan gula putih sebanyak 3 auns, juga daun seri gading 20 gram. Rebuskan kesemuanya dengan air sebanyak 20 cc. Minumlah air tersebut selama 5 hari sebelum datang haid.

ATAU

Ketika tiba waktu haid, gosokkanlah perut anda tiga atau empat kali sehari dengan:

2 biji bawang merah yang dihiris nipis-nipis dan dicampurkan dengan 1 sudu besar minyak tanah,kemudian ramas-ramas sehingga merata, lalu gosokkan ramuan itu. Tekan-tekanlah perut anda dari atas ke bawah atau sebaliknya.

Insya’Allah bila tiba waktu haid yang baru anda tidak akanmerasa sakit lagi.

ATAU

Minumlah 2 kali sehari air kelapa yang dicampurkan dengan gula kelapa (manisan) ketika datang haid. Buatlah selama 3 hari berturut-turut.

ATAU

Minumlah air teh yang bercampur dengan kapur sireh sedikit.

ATAU

Ambil 3 biji limau purut, 11 biji bunga cengkeh dan tawas sebesar jari telunjuk, rebuslah bahan-bahan tersebut sehingga mendidih. Setelah dingin minumlah airnya sebanyak 3 kali sehari ketika tiba masa haid.

ATAU

1. Ambil kunyit lalu diparut, ketumbar, daun pala, jintan hitam, cengkih, kiambang dan daun seri gading. Kesemuanya ditumbuk sampai halus lalu direbus sampai mendidih. Setelah dingin tapislah dan diminum, lakukan 2 atau 3 kali seminggu.
2. Semasa sakit ketika haid hendaklah sentiasa  meminum air teh pahit tanpa gula.

ATAU

Minumlah air rebusan rumput jarum mas ketika kedatangan haid.


MENCUCI DARAH KOTOR

Ambil kulit batang pokok kemboja, jadikan amalan dengan memakan kulit tersebut.

Air dari kulit pokok tersebut boleh dibuat mengubat penyakit bengkak kaki, caranya rendamkan kaki ke dalamnya.


JIKA ANAK SESAK NAFAS

Ambil minyak nyior (kelapa) dan gosokkan di atas kepalanya.


TIMBUL URAT BETIS SELEPAS BERSALIN

Ambillah segenggam kacang hijau, rebuslah kacang itu tanpa gula (jangan bubuh apa-apa kecuali air) rebuslah sehingga mendidih, tetapi jangan sampai kacang itu pecah. Biarkan sehingga tinggal air di dalamnya sebanyak satu gelas kemudian angkat dari api itu. Biarkan sampai dingin.

Makanlah setiap pagi dan sebelum tidur malam. Sebelum tidur angkatlah kaki anda setinggi yang boleh dengan menggunakan apa-apa bantuan selama lebih kurang 10 minit. Buatlah setiap malam. Insya’Allah urat betis anda akan pulih.


MEMPERBANYAKKAN AIR SUSU SELEPAS BERSALIN

Ambillah segenggam daun nangka yang masih muda (jangan yang sudah pecah) bersihkan dan wapkanlah ia sehingga pai layu, sama ada bubuh di dalam nasi yang dimasak atau sebagainya. Tumbuklah daun itu sampai lembut,bubuh air sedikit, kemudian perahlah dan ambil airnya, bubuhlah garam dan gula yang secukup rasa lalu diminum.

ATAU

Ambil daun nangka seperti tersebut tadi lalu dimakan dengan sambal, dibuat sebagai ulam sewaktu makan nasi.

ATAU

Ambillah isi lempoyang (isi Poyang) tumbuklah sehingga hancur, perah ambil airnya dan ditapis. Minumlah sehingga anda mahu.

ATAU

Makanlah setiap hari sayur dun keledek (setela) dan daun pucuk betik.


PENYAKIT GATAL MALAM ( BILA UDARA SEJUK )

Penyakit gatal semacam ini tidak boleh sembuh dengan suntikan Avil,kalaks dan kapsul Indical, tetapi ikut cara ini:

Ambil air kelapa muda yang kulitnya masih hijau dan satu gelas kecil air madu asli, campurkan kedua-duanya dan minumlah selama 3 hari berturut-turut.


BENGKAK-BENGKAK MERAH DI BADAN

Bengkak-bengkak tersebut disebabkan oleh ulat,serangga atau sebagainya. 

Ambil sepotong kunyit, kemudian parutkannya, bubuhkan kapur sireh dan air, panaskan ramuan tersebut di atas api dan apabila sudah sejuk bubuhlah di tempat yang bengkak, Insya’Allah dalam 5 minit akan sembuh.


GATAL-GATAL PADA KEMALUAN PEREMPUAN

Ambillah seikat daun sireh, kemudian rebuskan dengan air biasa. Minumlah air tersebut pada setiap kali selepas kencing cucilah kemaluan anda dengan air tersebut. Dalam 1 minggu insya’Allah akan sembuh.


MENGHILANG PENYAKIT KUDIS

Apabila anda menderita dengan penyakit ini:

Ambil seketul belerang dan minyak kelapa secukupnya, bubuh kedua-duanya e dalam tin, kemudian panaskan sehingga menjadi bubur.

Cucikan kudis-kudis dengan air hangat sampai bersih kemudian sapulah belerang tersbut ke kudis semasa ia masih panas.

Lakukan setiap petang selepas mandi.


PENYAKIT KUDIS

Tumbuklah buah pinang yang sudah kering sampai halus kemudin campurkan dengan minyak kelapa hingga merata. Setelah kudis dicuci dengan air hangat bubuhlah ramuan ini.

 

UBAT GATAL-GATAL/KUDIS

Ambil batang keladi lalu dipanggang di atas api, setelah panas ( yang anda fikir sesuai dengan kulit anda) lalu gosokkan pada bahagian yang sakit berkali-kali, apabila sudah sejuk panaskan lagi dan gosokkan lagi. Buatlah sedemikian selama 3 hari berturut-turut.


MENGUBATI GATAL-GATAL DIKULIT

Ambil dua biji buah kemiri dan sepotong kunyit sebesar jari kelinking, panaskan kedua-duanya di atas api,kemudian hiriskan halus-halus dan gosokkanlah ke tempat-tempat yang gatal itu ketika ia masih hangat.


MENGUBATI PENYAKIT KUDIS

Ambil kain atau baju yang dibuat daripada sutera asli dan memakainya, tetapi tujuannya untuk berubat sahaja.


UBAT BARAH SUSU

Ambil isi Lempoyang, tumbuklah sampai hancur,perah dan ambil airnya kemudian minumlah 2 kali sehari.


UBAT BATUK BIASA

ambil sepotong cikur sebesar ibu jari, garam sedikit kemudian kunyah-kunyah dan telan airnya. Sesudah 5 minit rasa gatal akanhilang. Buatlah 3 kali sehari,dalam 2 hari Insya’Allah akan hilang.


UBAT BATUK SERATUS HARI

Ambil akar pokok kemunting cina yang bunganya berwarna putih ( bukan warna ungu) asahkan pada buntut pasu (bubuhkan sedikit air) kemudian asahkan sedikit kemenyan bersamanya.

Minumlah air tersebut 2 kali sehari, Insya’Allah dalam 2 atau 3 hari ia akan sembuh.


BATUK REJAN PADA KANAK-KANAK

Batuk yang tidak mahu berhenti-henti yang biasanya berlaku pada kanak-kanak.

Ambil air perahan daun peria dan beri minum pada anak tersebut. Disebabkan air ini terlalu pahit,kahak-kahak akan keluar. Buatlah berulang kali jika perlu.


UBAT BATUK MUJARAB (AJAIB)

Bila anda batuk pada waktu malam, lakukan yoga pernafasan.

Tarik nafas melalui hidung sedalam-dalamnya dan seperlahan mungkin, kemudiantahanlah udara itu di dalam paru-paru selama yang boleh (tetapi jangan paksa) lalu keluarkan dengan cara yang sama (perlahan) disertai suara melalui hidung. Semasa melakukannya hendaklah mulut sentiasa tertutp dan ditempat yang bersih. Di dalam masa 15 minit rasa-rasa gatal akan hilang dari tekak anda.

ATAU

Makanlah buah kudu yang sudah masak dengan garam, di dalam masa yang tidak lama, gatal-gatal ditekak, serak dan batuk akan hilang.


UBAT BATUK BIASA

Ambil daun lidah buaya, ambil isi di dalamnya, hiris halus-halus sebanyak 20 gram. Kemudian siramkan madu asli ke atasnya sebanyak 40cc. Makanlah 2 kali sehari. Buatlah selama 1 minggu.


UNTUK MENGUATKAN TENAGA BATIN

Ambil 2 biji telur ayam kampung, satu sudu besar air kunyit,satu sudu besar madu lebah asli,setengah sudu besar air limau nipis, kemudian kacaukan telur tersebut, bubuh air kunyit, madu dan air limau nipis ke dalamnya dan minumlah 2 kali seminggu.

Bagi kaum lelaki tambahkan lada sulah dn buah anggur hijau.


UBAT LEMAH NAFSU SYAHWAT

Ambil sebiji limau purut, kupaslah kulitnya kemudian ambil pula lada sulah 7 bini, bersihkan kesemuanya. Tumbuk ladaa sulah sampai hancur, lalu bahagikan limau purut dan lada nsulah itu menjadi 3 bahagian untuk dimakan 3 kali sehari.

Buatlah sedemikian sampai sembuh.

ATAU

Biasakan bangun awal-awal pagi dan bersenam.


UBAT MENGUATKAN NAFSU SYAHWAT

Ubat ini hanya halal untuk para suami dan isteri sahaja.

Ambil:

1. 1 oz halia diparut dan diambil airnya.
2. 1 biji telur ayam kampung dan goncang-goncangkannya.
3. 1 biji limau nipis yang besar, perah dan ambil airnya.
4. 1 sudu besar kicap
5. 1 sudu besar madu asli
6. 7 biji lada sulah yang telah dihancurkan

Kesemuanya dihancurkan menjadi satu dan dikacau sehingga merata. Kemudian minumlah sebelum tidur malam (terutama sebelum melakukan persetubuhan). Ulangi 2 kali seminggu, anda mampu bermain secara long set dengan menggunakan ramuan ini.


KHASIAT DAGING DHAB

Menguatkan dan melamakan jimak.


KHASIAT BURUNG CIAK (CAP RUMAH)

Jika dimakan bersama bawang besar dan halia amat menguatkan tenaga untuk jimak.

Seelok-eloknya jadikan bawang besar dan halia sebagai awas (perencah) untuknya, boleh dibakar atau digoreng atau dijadikan sup.


MENAMBAH DAYA RANSANG UNTUK JIMAK

Ambil akar pokok Tongkat Ali, kemudian direbuskan sehingga mendidih, setelah airnya dingin minumlah. Air rebusan tersebut juga dapat mengubati penyakit malaria dan menyejukkan suhu kepanasan badan semasa demam.


UBAT BISUL KEPALA

Ambil 5 duri pokok kabu asahkan bersama air sehingga air pekat, kemudian bubuhlah ke tempat bisul atau kanan tersebut, buatlah sehingga beberapa kali.

ATAU

Ambil sebiji ubi kentang, bersihkannya, kemudian parutkan dan bubuhlah ditempat bisul atau kenan, biarkan sehingga ia tanggal sendiri. Buatlah sehingga ia kempis.

ATAU

Bila bisul anda sedang membengkak cara ubatinya: ambil tangkai daun sireh yang sudah ditumbuk perlahan-lahan, kemudian celupkan tangkai itu pada minyak kelapa,lalaubakarlah ia sehingga paras betul, kemudian tampalkan tempat bisul dan lesetkan padanya.

Bagi bisul yang sudah parah buatlah 3 malam.

Bagi bisul yang kecil lesetlah beberapa kali is segera hilang.

ATAU

Ambil daun kemboja ramaskanlah dengan minyak kelapa kemudian tampalkan ke bisul itu.

ATAU

Ambil getah pokok kemboja dan bubuhkan ke tempat tersebut.


UBAT SEPIA ( BISUL DI BAWAH PERMUKAAN)

Ambil madu asli dan bubuhkan kapur sireh,dan kemudian lumurkan dengan segera, lalu dibubuh pada tempat yang terlibat,buatlah sebelum tidur.


UBAT MENGHILANGKAN TANDA-TANDA AWAL BISUL.

Bila badan anda ditumbuhi bisul-bisul yang baru bermula gosokkanlah dengan bawang putih, insya’Allah ia akan hilang segera

ATAU

Telan 1 biji buah akdak hacing (warna kuning) yang biasanya tumbuh di lading getah,akan sembuh selamanya.


PENYAKIT BISUL

Ambil kepala ikan keli (lele) kemudian bakar sampai hangus dan tumbuk sehingga hancur. Selepas itu campurkannya dengan air pinang atau minyak kelapa (minyak benar) lalu dilumurkan ke bahagian kepala yang sakit itu.


UBAT DARAH TINGGI

Jika penyakit ini sudah sampai ke peringkat parah:

Gali pokok pisang gala,ambilkan umbinya yang bahagian dalam tanah hiriskan sebesar 2 jari sebanyak 6 keping (atau 2 genggam) ambil segenggam tanah liat yang berwarna putih( atau debunya) kemudian rebuskan kedua-duanya sehingga ia memndidih,kemudian minumlah semasa suam sebanyak 2 kali sehari.

Jika penyakit ini pada peringkat awal:
Ambil satu batang pokok belimbing tanah,kemudian rebus dan minumlah airnya 2 kali sehari.

ATAU 

Minumlah air rebusan akar Beriksa.

ATAU

Ambil tujuh pelepah daun cermai, rebus bersama 1 liter air.Apabila saja ia mendidih, segera keluarkan daun-daun tersebut dan sejukkan serta minumlah air rebusan tadi sebnayka dua kali dan segeralah berjumpa dengan doktor untuk memastikan tekanan darah anda.

ATAU

Ambil daun saderi (daun sup) kemudian tumbuk sampai halus, lalu perhkan airnya dan minumlah setiap hari.

ATAU

Ambil air kelapa muda segelas, bubuhkan sedikit kopi dan sebuku garam jantan, kacaulah dan minumlah.

Buat 2 kali seminggu

ATAU

Makanlah setiap hari 2 taring (sulur( bawang putih yang dibakar terlebih dahulu. Buatlah sedemikian selama 1 minggu berturut-turut.

ATAU

Perahkan buah kudu yang masak dan ambil airnya lalu ditapis dan minumlah di pagi hari sebelum memakan sesuatu atau meminum sesuatu, buatlah selama 1 minggu berturut-turut kemudian berhenti dahulu. Bila tekanan darah meningkat semula lakukanlah amalan seperti di atas pula.

Ambilkan 3 taring (sulur) bawang putih yang kecil sahaja, ditumbuk lalu dibubuhkan air masak ke dalamnya,kemudiandiminum selepas memakan sarapan pagi.

Lakukan setiap pagi selama satu minggu, hasilnya tetap ajaib sekali.


UBAT BILA TERKENA AIR PANAS/API/MINYAK PANAS

Ubat yang paling mustajab:

Asahkan kulit kura-kura dengan air kemudian bubuhkan ke tempat yang terbaka itu.

ATAU

Ambil madu asli dan bubuhkan ke tempat yang terlibat.

ATAU

Ambil susu hidup atau susu pekat kemudian bubuh ke tempat yang terlibat.

ATAU

Bubuhkan mana-mana ubat gigi ke tempat yang terkena air panas atau api atau minyak.

ATAU

Ambil telur putih dan lumurkan ke tempat yang sakit.


UBAT SAKIT BERAK-BERAK DAN SAKIT PERUT.

Ambillah beberapa biji ciku muda,kupaskan kulitnya dan bersihkan, potong kecil-kecil dan bubuhkan sedikit garam,kemudian makanlah sampai habis. Ulangi perbuatan ini sehingga sembuh.

ATAU

Ambil daun pokok ketumbek, daun kapal terbang dan sedikit kapur sireh, kemudian ketiga-tiganya digumpal sehingga keluar buih. Ambillah buihnya lalu dilumurkan keseluruh bahagian perut dan dibalut sebelum tidur malam hari.

Buatlah sedemikian selama 2 malam berturut-turut.

ATAU

Tumbuk buah pinang yang sudah masak sehingga menjadi debu, bubuhlah sesudu debu tersebut ke dalam air panas setelah sejuk minumlah.

ATAU

Ambil dua helai daun mengkudu, bersihkan dan keringkan kemudian lumurkan minyak kelapa sampai merata, panaskan daun itu dia atas api sehingga Nampak layu, lalu ditampalkan ke perut 1 helai dan di punggung 1 helai, tampalkan dengan memakai plaster.

ATAU

Ambil daun pokok sungkai dan bubuhkan sedikit kapur kemudian gumpalkannya, lalu ambil buihnya dan tampalkan ke perut yang sedang sakit itu.


UBAT JIKA DITIMPA SAKIT PERUT

Ambil pokok daun sungkai  dan bubuhkan  sedikit kapur kemudian gumpalkannya, lalu ambil buihnya dan tampalkan ke perut yang sedang sakit itu.


MENGHILANGKAN BAU MULUT YANG BUSUK

Ambil beberapa helai daun limau nipis yang masih muda, tumbuklah sehingga hancur, kemudian gentel-gentelkan kecil-kecil supaya mudah sitelan. Telanlah 3 kali sehari.


MENGHILANGKAN BAU KETIAK BUSUK

Ambil tawas kemudian gosokkan ke bahagian ketiak yang busuk itu beberapa kali.


CARA BUANG TAHI LALAT HIDUP

Ambil getah daun kemboja, bubuhkan pada tempat tersebut dan tampalkan dengan kapas, buatlah sedemikian sehingga hilang.Begitu juga dengan membuang ketuat (kutil). Juga mengubat kaki yang pecah-pecah dan kerang tapak tangan atau mata ikan.


UBAT SAKIT TEKAK

Minumlah air nasi (air didih), buatlah beberapa kali sehingga hilang rasa perit tekak itu.


UBAT PENYAKIT TONGSIL ( BENGKAK ANAK TEKAK)

Ambil pohon benalu yang tumbuh di pokok limu nipis dan adas pulo waras,tumbuk kedua-duanya sampai halus dan bubuh airnya lalu ditapiskan. Minumlah berulang kali sehingga sembuh.


PENYAKIT KERONKONG

Ambillah sehelai kain tuala kecil yang bersih, celupkannya ke dalam air panas, kemudian perahkanlah sampai kering, setelah kering-kering basah lilitkannya di sekitar leher anda, kemudian tutupkanlah dengan kain penutup 3 lapis, biarkan sedemikian semalaman. Buatlah beberapa malam.

ATAU

Ambil pokok kemunting Cina bersama  akarnya lalu direbus, setelah hangat kuku minumlah airnya. Minumlah 2 kali sehari, buatlah selama seminggu.


UBAT PENYAKIT KERONGKONG/ GUAM

Ambil daun tekak kecong (sudu senun) dan kulit atau pokok kerak nasi, asahkan kedua-duanya dengan kemenyan, ambil airnya lalu diminum.

ATAU

Ambil ekor ikan haruan, bakar sampai hangus, tumbuk sampai halus, kemudian campurkan air, ditapis lalu diminum.

ATAU

Ambil ulat dalam buah pinang, ulat dalam batang pisang, kulat (lumut) hijau di batang pokok pisang,ekor ikan haruan dan rautan lidi kelapa (ambil debunya). Campurkan kesemuanya lalu dibakar sehingga menjadi abu/debu. Ambil debu tersebut dan ditiup masuk ke dalam mulut pesakit, bolehlah abu tadi diletakkan di atas tapak tangan untuk ditiup ke dalam mulut.


JIKA SUARA SERAK DISEBABKAN KAHAK YANG PEKAT/ BATUK.

Ambil bawang besar 2 biji, buang kulitnya lalu ditumbuk atau dimesin sehingga hancur, kemudian  tapiskan lalu ambil airnya dan diminum sekadar 3 sudu besar, minumlah 2 kali sehari. Buatlah 2 hari berturut-turut.


UBAT BARAH DAGING

Ambilkan getah pokok pulai ( buangkan warna putih) dan bubuhkan ke tempat yang terlibat (kulitnya). Buatlah beberapa kali sehingga hilang.

 

UBAT KETUMBUHAN ISI DALAM KEMALUAN ATAU SEBAGAINYA ( IMPROSTATE) / BARAH DAGING (1)

Ambil

1. Akar pokok delima.
2. Akar pokok inai.
3. Akar rumput kepala lalat.
4. Akar rumput keras/ lalang laut yang berada di tepi laut/ pantai.

Kesemua akar-akar tersebut direbus sehingga tinggal airnya setengah cerek/periuk. Setelah dingin minumlah airnya 2 kali sehari. Lakukan sedemikian selama 2 minggu.


MENGHINDARKAN PENYAKIT KANSER/ BARAH.

Sentiasa amalkan memakan sayur buah petola atau labu.


MENGUBATKAN PENYAKIT BARAH DARAH ( LEUKEMIA)

Pokok kemunting Cina menghasilkan alkaloid vinblastinnya dan vinkristina yang boleh mengubati barah darah. Ambil 20 gram kemunting Cina ( bunga warna putih atau merah) yang dijemur kering lalu direbuskan, setelah airnya dingin minumlah. Minumlah 2 kali sehari dan lakukan sedemikian sehingga sembuh.


UBAT BARAH GIGI/GUSI

Ambil akar pokok penar, akar pokok mata ayam dan akar pokok cap perdik, asahkan kesemuanya bersama kemenyan, lain bubuhkan/ lumurkan ke bahagian siratan gigi yang membengkak dan buat berkumur-kumur ( jangan ditelan airnya).


MENGUBATI GUSI BERDARAH

Ambil beberapa helai daun bacang dan masukkan ke dalam periuk berisi air, campurkan dengan beberapa helai daun inai.Kemudian rebuslah dan setelah airnya mendidih bubuhlah sedikit asam gelugur dan garam secukup rasa.

Setelah airnya suam bubuhlah ke dalam mulut dan biarkan selama 3 minit, lalu berkumur-kumur.

Buatlah 2 kali sehari, pagi dan malam lakukan selama 3 hari berturut-turut.


MABUK KENDERAAN/ LAUT

Ambil 3 sudu besar madu lebah asli, kemudian bubuh sedikit garam dan minumlah.

ATAU

Ambil ubi keledek (setela) makanlah ketika mula menaiki kenderaan.

 

UBAT KENCING MANIS

Ambil buah petai belalalng yang telah tua dan kering di pokoknya,keluarkan isinya dan goring tanpa minyak sehingga garing, dan tumbuklah sehingga hancur, kemudian bubuh ke dalam air panas dan buat minum sperti minum kopi.

ATAU

Ambil 20 gram pokok kemunting Cina bersama akar serta daun dan bunganya. Rebus bersama 2 liter sehingga tinggal anggaran separuh. Minumlah 2 kali sehari, lakukan sehingga sembuh.


MEREDAKAN KENCING MANIS

Ambil kulit pokok petai dan masukkan ke dalam kelongsong ketupat yang kosong dan rebus di atas perapian. Minumlah air tersebut 3 kali sehari.

ATAU

Ambil lima kulit buah jering ( tanpa isinya) dan goring tanpa minyak, gorenglah sehingga garing. Kemudiannya tumbuk sehingga halus.

Ambil 1 sudu teh debu kulit jering tersebut dan bancuhlah dengan air serbuk kopi yang hendak diminum, minumlah air tersebut 2 kali sehari.


MEREDAKAN SAKIT JANTUNG

Ambillah sebutir buah pala,parutlah buah pala tersebut kemudian bubuh di dalam gelas dan masukkan gula secukup rasa, masukkan air yang sedang mndidih ke dalam gelas tersebut dan setelah airnya hangat-hangat kuku minumlah sampai habis. Buatlah sedemikian apabila rasa sakit lagi.

ATAU

Minumlah air rebusan akar pokok Beriksa.


UBAT PENYAKIT LEMAH JANTUNG

Ambil 3 helai daun sireh yang bertemu kedudukan uratnya,3 biji bawang merah yang sederhana,14 biji buah kemukus (piper cubeca/ bunga cabai) 1 sudu kecil jintan putih.

Bersihkan daun sireh, bawang merah dan bunga cabai lalu tumbukkan kesemua empat bahan tersebut sehingga lumat (halus) kemudian bubuh air 4 sudu besar. Minumlah ramuan itu 2 kali sehari.


UBAT MENGHAPUSKAN CACING KERAWIT

Ambil air perahan lobak merah dan campurkan dengan santan kelapa pekat bila hampir waktu tidur. Minumlah air tersebut ketika hendak tidur.

 

UBAT CACING GELANG

Ambil buah pinang, hiriskan halus-halus, kemudian dijemurkan sehingga kering. Tumbukkan sampai halus sehingga menjadi debu. Bubuh ke dalam air suam lalu diminum.


MERAWAT MUKA YANG KASAR DAN BINTIK HITAM

Ambil mentimun, parut dan perah lalu diambil airnya. Gunakan air tersebut untuk mencuci muka sebelum tidur siang hari, kalau rasa kurang berkesan, tampalkan hampas timun tersebut pada muka.

Pada waktu siang hari mandilah dengan air hangat dan cucilah dengan air tersebut, buatlah setiap hari hingga hilang penyakit tersebut.


MENGHILANGKAN BEKAS CACAR

Ambillah kulit/tulang sotong, kemudian jemurkan sehingga kering, bersihkan kemudian tumbuklah sehingga halus dan diayak.

Pakailah debunya sebagai bedak. Lakukan sedemikian dengan tekun, Insya’Allah anda akan sembuh.


MENGHILANGKAN TANDA HITAM PADA BAYI (PERALIH)

Mandikan bayi di waktu awal pagi dan hendaklah si ibu menjilat-jilat pada tempat hitam beberapa kali sebelum berkumur atau memakan sesuatu.


MENGHILANGKAN BINTIK-BINTIK HITAM DARI KESAN CAMPAK DI MUKA ATAU LAINNYA.

Ambillah jagung muda, parutkannya kemudian gosokkan ke tempat yang terlibat, buatlah beberapa hari.


CEGAH MATA DARI RABUN ( DEKAT/JAUH)

Makanlah lobak putih dan biasakan melihat pandangan sawah, gunung-ganang dan lain-lainnya.


MENYEMBUHKAN PENYAKIT RABUN AYAM.

Bangun pagi-pagi lagi, sebelum melakukan apa-apa pergilah ke bilik mandi, buangkan seluruh pakaian, kemudian siramkan kaki anda dengan air dingin, apabila kaki anda sudah merasa dingin lalu siramkanlah ke bahagian seluruh tubuh anda.

Lakukan secara sedemikian selama 2 bulan berturut-turut dengan tekun, Insya’Allah penglihatan anda akan pulih.


4 FAKTOR BAGI MENGUATKAN DAYA PENGLIHATAN

1. Duduk dengan menghadap ke kiblat.
2. Bercelak ketika menjelang waktu tidur.
3. Sentiasa melihat kepada yang berwarna hijau.
4. Tempat duduk hendaklah sentiasa bersih.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMBAWA LEMAH DAYAPENGLIHATAN

1. Melihat kepada benda-benda kotor.
2. Melihat kepada palang + /salib.
3. Melihat kepada faraj wanita atau bayangan luar.
4. Duduk dengan membelakangkan kiblat.
5. Melihat kepada huruf-huruf yang halus.
6. Berpagi dan berpetang dengan muka yang muram.
7. Banyak menangis.

PUSAT BAYI BERNANAH/BERAIR/BERDARAH

Ambil air susu ibu dan bubuhlah di pusat tersebut.


UBAT SELERA MAKAN

Minum air perahan temu.

ATAU

Ambil daun betik muda dan makan sebagai sayur.

ATAU

Ambil beberapa helai daun peria, basuh dan tumbuk sampai halus, masukkan air dan ramaskannya kemudian tapis.

Minumlah airnya sekadar 2 sudu besar pada setiap pagi.


UBAT SAKIT KEPALA

Ambil segenggam daun turi ( semacam daun petai,yang dibuat masak lemak),lada sulah sebanyak 7 biji, bawang putih beberapa ulas,kemudian tumbuk kesemua bahan-bahan tersebut,sesudah halus bubuh 1 sudu besar cuka kemudian diperapkan.

Bubuhlah di kening mata anda. Insya’Allah akan sembuh segera.

ATAU

Ambil cuka nipah/cuka biasa/air asam jawa/air limau nipis sekadar 1 sudu teh lalu diminum.


JIKA BENJOL TERKENA BATU ATAU TERJATUH

Ambil air asam jawa atau sebarang asam,bubuh garam secukupnya dan sedikit air. Kemudian lumurkan ke tempat tersebut. Insya’Allah dalam 15 minit akan segera sembuh dan hilang sama sekali.

 

DOA PENAWAR LUKA ATAU LEBAM

Ludahkan ke tapak tangan kanan lalu tepukkan ke debu tanah yang bersih,kemudian letakkan tangan itu ke bahagian yang benjol/ yang sakit dan doakan:


DAUN SETAWA : UBAT MUJARAB UNTUK LUKA ACCIDENT

Ambil daunnya,kemudian tumbuk sampai halus, lalu tampalkan ke tempat yang bengkak di bahagian badan yang remuk itu.


MENGEMPISKAN PERUT YANG GENDUT/BUNCIT

Ambil segenggam cekur,tepung beras baru sedikit, asam secukupnya, gula merah secukupnya, gula pasir secukupnya dan garam secukupnya.

Tumbuk kesemuanya sampai halus,kemudian masukkan ½ gelasKemudian tapis dan minumlah airnya.

ATAU

Amalkan sentiasa memakan belalang beras.


MENGHILANGKAN BENGKAK-BENGKAK WAKTU HAMIL

Pada biasanya doktor menyuruh pesakit mengurangkan penggunaan garam.

Ambil kacang cambah (taugeh) bersihkan kemudian bubuhkan ke dalam kuali/ periuk (celur), bubuh 1 gelas air panas dalamnya. Apabila airnya sudah kurang panas hangat-hangat kuku minumlah. Ulang beberapa kali sehingga kaki menjadi surut.


UBAT KENCING DEDAS/ BESEL

Ambil gula batu sebesar 2 jari, telur puyuh 3 biji, air nasi/didih 5 sudu besar,kemudian campurkan kesemuanya dan kacau sampai hancur. Minumlah ramuan itu sebelum tidur malam dalam masa 2 atau 3 bulan.

ATAU

Minum air perahan dukung anak beserta akarnya,rebuskanlahdan minumlah airnya 2 kali sehari. Lakukan selama 5 hari berturut-turut.


UBAT BENGKAK GUSI

Ambil lima helai daun jarak,1 liter air biasa dan sesudu air kapur sireh. Rebuslah ramuan ini, setelah mendidih barulah diangkat,sesudah dingin minumlah ainya.

 

RASA SAKIT PADA PUNGGUNG ATAU BENGKAK-BENGKAK ATAU SAKIT URAT (PARAM MUSTAJAB)

Ambil daun kecubung dan bubuhkan kapur sireh, tumbuk sampai halus. Kemudian tampalkan ke tempat yang sakit.


UBAT SAKIT PINGGANG

Ambil sebiji buah betik muda, potonglah agak banyak ke sebelah pangkalnya sehingga menjadi dua bahagian,kemudianbubuhkan sebiji telur ayam kampung ke dalam lubang pangkal betik tersebut,lalu disambungkan semula buah betik itu sehingga seperti asal (sebelum potong). Kemudian betik itu dibubuh di dalam abu yang masih hidup apinya,sehingga betik itu menjadi lembik dan telurnya masak. Makan terlur tersebut seminggu sekali.


PARAM UNTUK YANG BANYAK BERJALAN KAKI

Ambil segenggam nasi putih dan lumatkannya lalu dibubuhkan air masak secukupnya,kemudian tampalkan ke tempat yang pegal  dan lenguh itu.


UBAT SAKIT URAT

Ambil satu sudu besar lada sulah,tumbuk sehingga halus kemudian bubuhkan sedikit air,lalu lumur atau sapukan pada tempat yang sakit.

ATAU

Minumlah air rebusan rumput jarum emas dengan daun kacing baju.

ATAU

Minumlah air rebusan akar pokok Capadengan akar pokok tekak biawak. Ambil daun kecubung dan abwang merah,tumbukkedua-duanya sampai lumat dan bubuhkan ke pinggang yang sakit.


SAKIT PANAS DALAM

Penghidap penyakit ini sentiasa merasa haus dan bibir mulut pecah-pecah. Ambillah segelas air kelapa muda dan satu biji telur ayam kampung,campurkan kedua-duanya. Kemudian kacau sehingga rata. Minumlah ketika cahaya matahari sedang terik cahayanya.


PENYAKIT DISENTRI

(Sejenis penyakit tali perut yang menyebabkan cirit-birit, berak bercampur lender dan berdarah)

Ambil biji kopi mentah secukupnya dan digoreng,jangan pakai minyak, goring dengan api yang cukup besar sehingga menampakkan biji kopi segera menjadi hangus,pada hal bahagian dalamnya masih putih.

 

Ambil daun betik dan keringkan jangan menggunakan cahaya matahari.

Kedua-duanya ditumbuk sehingga halus,kemudian dimakan 3 hingga 6 kali, 1 kali sehari ambillah debu tersebut sekadar 1 gram.

ATAU

Ambil 10 gram gambir,10 gram kapur sireh,10 gram air. Campurkan kesemuanya kemudian diperah. Berilah minum kepada pesakit 3 sampai 4 kali, 1 sudu besar sekali minum sekali sehari.


PANAS TERKENA CILI/LADA

Bubuhkan air garam ke tempat tersebut,kemudian salaikan tangan itu dekat api, sesudah itu basuhlah dengan air sabun.


PERUT ANAK KEMBUNG

Ambil 2 biji kedawung kemudian dibakar sampai masak lalu tumbukkannya bersama dengan bawang merah sebesar ubi jari dan adas secukupnya. Setelah lumat tampalkan ke perut terutaman bahagian pusat,punggung dan tapak kaki.


UBAT KENCING MANIS (TAMBAHAN)

Amalkan sentiasa memakan isi lobak merah atau minum perahannya.

1 comment: