Tuesday, 9 April 2013

Resepi Panadol Beracun


بسم الله الرحمن الرحيم
اللهم صل على محمد وآل محمد
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


JANGAN AMBIL PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE

(TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK) 
Saya rasa ramai diantara anda yang dah tahu @ pernah terbaca mengenai bahaya PANADOL @ PARACETAMOL.

Kepada yang tak tahu apa itu Paracetamol? Paracetamol ialah ubat tahan sakit yang paling popular di seluruh dunia. Paracetamol sering digunakan untuk mengurangkan rasa sakit kepala, pening, demam, serta dapat mengurangkan sakit gigi, migrain, sakit pinggang dan lain-lain. Paracetamol yang paling dikenali di Malaysia ini ialah PANADOL @ ACTIFAST.


Kesan buruk ubatan kimia boleh merosakkan hati manusia.


Perubatan Moden mengajar pesakitnya beramal bermacam jenis
ubatan Kimia perlu dielakkan. 


Jangan biarkan diri kita dipenuhi Ubatan Beracun yang
akhirnya  kesan buruk kepada yang mengamalkannya.

Baru-baru ini, kawan saya ada forward 1 artikel yang mengingatkan tentang betapa bahaya pengambilan PANADOL ini.


Jangan Ambil Panadol Actifast Atau Soluble Lagi! - Mengapa tidak boleh ambil Panadol Actifast atau Soluble lagi? Ini adalah satu kisah dan kajian yang dilakukan, ikuti lanjut informasi ini di bawah.

UNTUK PENGETAHUAN,

Ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya :

“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita . Ia merosakkan organ hati . Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun . Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.


Al-Kisah Pengamal Panadol.

Hari Isnin lepas, ummi sha dapat berita yang mengejutkan. Seorang kawan ummi sha dimasukkan ke wad ICU kerana darahnya naik sehingga 200 lebih. Ummi sha diberitahu yang dia terlibat dengan program sukan pada hari Jumaat lepas. Dia mula mengadu pening kepala dan mengalami sedikit demam. Setelah mengambil peperiksaan untuk pengajian Masternya, sakit kepalanya makin bertambah dan dia telah mengambil 10 biji panadol seperti kebiasaanya untuk menahan sakit. Di rumah, dia mulai muntah-muntah dan jatuh pengsan. Ibubapanya membawanya ke hospital dan dia di masukkan terus ke wad ICU kerana koma. Doktor melakukan pemeriksaan menyeluruh termasuk CT scan dan air tulang belakangnya diambil untuk kajian. Hari Rabu, dia mulai sedar dari koma tetapi tidak boleh menerima tetamu selama 72 jam. Sekarang keadaannya beransur pulih tetapi masih dalam pengawasan doktor.Ummi sha dapat tahu bahawa panadol ni bahaya pada tubuh badan dan hanya mampu menutup saraf sakit buat sementara. Sakit tidak akan hilang malah panadol tersebut boleh menjadi racun di dalam badan..ibarat bom jangka yang akan meletup pada bila-bila masa.

Mengikut statistik, panadol atau ubat tahan sakit yang lain adalah merupakan salah satu bahan utama orang membunuh diri. Malah, panadol juga merupakan punca kematian tertinggi akibat keracunan disebabkan tersalah makan oleh kanak-kanak. Tapi kenapa panadol berbahaya? Panadol@ paracetamol atau nama saintifiknye acetaminophen merupakan salah satu painkiller utama yang sering diambil untuk menghilangkan sakit. Panadol dikira efektif dan lain dari painkiller yang lain (ponstan, aspirin) kerana ia bertindak terus ke saraf tunjang untuk menghilangkan rasa sakit. Panadol dikatakan lebih berbahaya dari penyalahgunaan steroid adalah kerana panadol mudah didapati serta dijual di merata tempat.

Maka, kebanyakan orang yang ingin membunuh diri memilih panadol disebabkan faktor ini. Panadol@ paracetamol berbahaya jika diambil selalu, ataupun diambil sekaligus. Had atau limit bagi seseorang dalam masa 24 jam untuk menyebabkan ketoksikan hati adalah 7.5 g (atau = 13 biji ). Pengambilan yang kerap boleh menyebabkan kerosakan hati yang teruk. Seringkali kita dengar orang yang cuba membunuh diri dengan menelan 40 biji panadol, tidak mati, tapi orang itu hatinya akan rosak teruk. Ini kerana, panadol akan dikumuhkan di hati. Pengumpulan panadol@paracetamol akan menyebabkan lebihan dan menyebabkan keracunan di hati.

Doktor sendiri pun tidak mahu mengambil panadol kalau mereka sakit kepala bahkan mereka beralih kepada pengubatan alternatif china (dengan rempah2) atau mencari alternatif lain. Hal ini kerana panadol merupakan racun bagi tubuh, dan membahayakan hati dan menurut para doktor, panadol akan terhimpun ditubuh setidaknya selama 5 tahun.

Seperti yang sudah dijelaskan oleh para doktor bahawa sakit kepala, hal itu disebabkan oleh ketidakseimbangan elektron/ion di otak. Sebagai solusi alternatif.


Resepi Panadol Beracun Amat Berbahaya Kesanya.


Acetaminophen adalah bahan aktif utama sebagai ubat menahan kesakitan yang paling popular digunakan sebagai ubat-ubatan seperti Tylenol, Nyquil atau ubat-ubatan gabungan seperti Percocet, Vicodin. Berlebihan acetaminophen boleh membawa kepada masalah kegagalan hati. Oleh itu, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah meminta pengeluar untuk menghadkan dos acetaminophen dan termasuk hanya 326 miligram dalam kapsul tunggal ubat-ubatan gabungan.


Jenis-Jenis Pil Tahan Sakit (Pain Killer) yang menggunakan 
Recepi Beracun Acetaminophen.


Apakah langkah-langkah yang lain FDA mengambil kira acetaminophen?

Pada tahun 2009 FDA panel penasihat mengundi menentang menjual dadah kombinasi dengan acetaminophen, yang akan menjadi akhir untuk ubat-ubatan seperti Perocet dan Vicodin. Jelas sekali, nasihat ini tidak dapat dilaksanakan. 

Tetapi, FDA disyorkan bahawa amaran yang perlu ditambah ke kotak produk gabungan; "Amaran kerosakan hati yang berpotensi". Itu amaran sudah pada ubat-ubatan OTC.

Jika anda sedang mengambil sebarang ubat, produk gabungan atau tunggal adalah tanggung diri sendiri atau  sebarang melibatkan ubat tahan sakit, sedar akan risiko kerosakan hati dengan berlebihan acetaminophen. Ia adalah  lebih mudah terdedah untuk anda dengan risiko berlebihan, apabila anda berada di bawah pengaruh alkohol atau lebih. Lebih selamat adalah dengan cara mengelakkan diri anda dicerobohi dengan pengambilan ubatan berunsur kimia yang sudah pasti akan merosakkan tubuh badan yang dipinjamkan oleh Allah S.W.T.


Bahaya Percocet!

Percocet adalah oxycodone narkotik opioid mengandungi yang digunakan untuk menguruskan masalah kesakitan. Di sini, kita mengkaji kegunaan Percocet dan kesan sampingan, serta bagaimana anda boleh memberitahu jika anda mempunyai masalah dengan Percocet, atau tidak.

Percocet adalah ubat preskripsi dengan yang digunakan untuk pengurusan sederhana untuk sakit sederhana. Dengan mengubah cara otak menganggap kesakitan, Percocet boleh membantu meringankan kesakitan selepas pembedahan atau kecederaan. Walau bagaimanapun, Percocet juga boleh menyebabkan perasaan euforia, dan orang ramai boleh mendapatkan tinggi pada Percocet. Kesan euphoric disebabkan oleh oxycodone, bahan utama dalam Percocet, boleh menyebabkan penyalahgunaan Percocet. Jadi boleh menggabungkan Percocet dengan bahan-bahan lain. Sebagai contoh, pencampuran alkohol dengan Percocet mempunyai kesan tambahan untuk kedua-dua depressants sistem saraf pusat. Tetapi apabila digunakan rekreasi, penggunaan Percocet boleh menjadi berbahaya dan menyebabkan dos berlebihan.Penggunaan Percocet Dan Kesan-kesan sampingan

Antara kesan-kesan sampingan yang buruk penggunaan Percocet termasuk:
- kebimbangan
- mood yang tidak normal
- sesak dada
- kekeliruan, pemikiran "kabur"
- sembelit
- kesukaran membuang air kecil
- gatal-gatal dan ruam
- perlahan bernafas / teratur
- muntah-muntah

Kesan Buruk Pengambilan Ubatan Kimia Gabungan Oxycodone.
Sebagai bahan batu loncatan untuk jalani
Dialisis Buah Pinggang.
Percocet & Vicodin Ejen Perosak Otak Yang Mustajab.
Sebahagian daripada kesan sampingan yang mengganggu, boleh mendatangkan berbahaya. Walau bagaimanapun, kesan sampingan yang lebih serius, seperti bernafas perlahan, boleh meletakkan anda pada risiko kerosakan otak, koma, atau kematian. Kesan-kesan sampingan yang lebih serius Percocet adalah kurang biasa. Anda perlu berhati-hati jika preskripsi Percocet adalah mengganggu pernafasan anda.


Bahaya Vicodin!
Vicodin mengandungi kombinasi acetaminophen dan hydrocodone. Hydrocodone adalah dalam kumpulan ubat-ubatan yang dipanggil ubat penahan sakit opioid. Opioid kadang-kadang dipanggil narkotika.

Acetaminophen merupakan pelega kesakitan kurang kuat yang meningkatkan kesan hydrocodone.

Vicodin digunakan untuk melegakan sederhana kepada kesakitan yang teruk.Iklan Penggunaan Vicodin kepada orang awam.
Kesan sampingan Vicodin

Tanda-tanda tindak balas alahan kepada Vicodin: gatal-gatal; kesukaran bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak.

Kesan sampingan yang serius ketika mengambil Vicodin:

- pernafasan cetek, degupan jantung yang perlahan;
- merasa ringan kepala, pengsan;
- kekeliruan, takut, pemikiran yang luar biasa atau tingkah laku;
- penyitaan (sawan);
- masalah dengan membuang air kecil, atau
- loya, sakit atas perut, gatal-gatal, hilang selera makan, air kencing gelap, najis tanah liat berwarna,  jaundis (kekuningan kulit atau mata).
- Kesan sampingan Vicodin kurang serius mungkin termasuk:

- keresahan, pening, mengantuk;
- loya ringan, muntah, sakit perut, sembelit;
- sakit kepala, perubahan mood;
- penglihatan kabur;
- nada dalam telinga anda, atau
- mulut kering.
Kesan Sampingan Pengambilan VICODIN.Bahaya Tylenol !

Tylenol adalah satu jenama Amerika ubat-ubatan yang diiklankan untuk mengurangkan sakit, mengurangkan demam dan melegakan gejala-gejala alahan, sejuk, batuk, dan selesema. Bahan aktif, produk asal perdana, acetaminophen (dikenali dengan INN paracetamol di tempat lain di dunia), dipasarkan sebagai analgesik dan antipiretik. Seperti perkataan "acetaminophen" dan "paracetamol", nama jenama yang berasal dari nama kimia bagi kompaun itu, N-asetil-para-aminophenol (APAP). Jenama ini adalah dimiliki oleh McNeil Consumer Healthcare, anak syarikat Johnson & Johnson.

Dua bulan berusia Karina Arredondo menerima titisan Tylenol kanak-kanak selepas mendapat suntikan di Rocky Klinik Belia Gunung kos rendah pada bulan Julai. Tylenol digunakan secara meluas betul sebelum atau selepas ditembak untuk mencegah demam dan kepeningan. Tetapi kajian baru menunjukkan ini tetap tidak boleh mengatasi masalah itu tetap wujud walaupun vaksin telah diambil .

Memberi bayi Tylenol untuk mencegah demam apabila mereka mendapat vaksin kanak-kanak boleh tetap alami masalah demam walaupun telah membuat tembakan sedikit kurang berkesan, penyelidikan baru mencadangkan mengejutkan.

Amat menyedihkan sejak dari kecil lagi tubuh badan kanak-kanak dicerobohi dengan ubatan berkimia yang tidak membantu untuk penyembuhan yang natural. Malahan memberi kesan buruk apabila ia semakin membesar dengan tubuh yang penuh dengan bahan kimia dibadan. Subhanallah. Ya Allah lindungilah kami dari dianiaya oleh orang-orang kafir.


Iklan Yang Penuh Dengan Penipuan Mata sesiapa yang melihat.
Dulu Kini Selamanya tetap beracun.


Kanak-Kanak Teraniaya, Tidak mengetahui apa
yang diberikan kepadanya Racun atau Penawar.
Mula disyorkan kepada Kanak-Kanak jenis Tablet Beracun.

Alternative Treatment ( Tips )

Panadol adalah sejenis “pain killer”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan.

Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Oleh itu elakkan memakan pi-pil sebarangan yang berkimia & mengandungi resepi beracun untuk menahan sakit kerana senggugut time datang bulan (period).- jika tersalah makan ubat....darah period kita boleh terbeku di dalam saluran darah..dan ia boleh membentuk satu ketulan darah (seperti nak jadi barah..)- doktor yg merawat juga mengakui tentang keburukan memakan pil-pil yang salah dan lebih buruk bila ia bercampur dengan pil-pil harian yang kita makan......- ia boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain bila ia di campur adukkan...waulahualam.. 

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.


Jangan Berikan Panadol Kepada Kucing Yang Sakit.


Memelihara Kucing Juga Sunnah.
Nabi Kita Sayang Kucing :)
Kucing Allah S.W.T anugerahkan
Penawar Semulajadi dari Lidahnya.

Merenung Masa Depan Yang Cerah

Kiss Menjadi Tetamu Dirumahku :)

Subhanallah, Kiss Kucing Yang Hebat
Kalimah Allah tertera dibadannya.

Kau yang TerIstimewa :)

Kenangan Bersamanya Satu Pinjaman Keindahan Ilahi.


    Kucing adalah suatu binatang yang sangat akrab dengan kehidupan manusia. Berperwatakan manja, makhluk Allah ini menjadi teman kepada manusia sejak dari dulu lagi. Banyak manfaatnya yang dilahirkan daripada kucing ini. Yang paling penting, manfaatnya ialah menyayanginya akan mendapat ganjaran pahala daripada Allah. Ini adalah kerana Rasulullah S.A.W menyayangi kucing. Jadi menyayangi kucing adalah amalan mengikut sunnah nabi dan segala amalan sunnah nabi akan diganjariNya.
Diceritakan dalam suatu kisah, Nabi Muhammad S.A.W memiliki seekor kucing yang diberi nama Mueeza. Suatu saat, dikala Nabi hendak mengambil jubahnya, ditemuinya Mueeza sedang terlelap tidur dengan santai diatas jubahnya. Tak ingin mengganggu haiwan kesayangannya itu, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mueeza dari jubahnya. Ketika Nabi kembali ke rumah, Muezza terbangun dan merunduk sujud kepada majikannya. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. Setiap kali Nabi menerima tetamu di rumahnya, Nabi selalu mengendong Mueeza dan diletakkan dipahanya. Salah satu sifat Mueeza yang Nabi sukai ialah ia selalu mengeong ketika mendengar azan dan seolah-olah suaranya terdengar seperti mengikuti lantunan suara azan.
Kepada para sahabatnya, Nabi berpesan untuk menyayangi kucing peliharaan seperti menyayangi keluarga sendiri. Hukuman bagi mereka yang menyakiti haiwan ini sangatlah serius. Dalam sebuah hadis sahih Al Bukhori, dikisahkan tentang seorang wanita yang tidak pernah memberi makan kucingnya, dan tidak pula melepas kucingnya untuk mencari makan sendiri, Nabi S.A.W pun menjelaskan bahawa hukuman bagi wanita ini adalah siksa neraka. Isteri Nabi sendiri, Aisyah Binti Abu Bakar pun amat menyukai kucing dan merasa amat kehilangan dikala ditinggal pergi oleh si kucing. Seorang sahabat yang juga ahli hadis, Abdurrahman Bin Sakhr Al Azdi diberi julukan Abu Hurairah (bapa para kucing jantan), kerana kegemarannya dalam merawat dan memelihara berbagai kucing jantan di rumahnya.
Nabi menegaskan dalam hadith baginda bahawa kucing ini adalah binatang tidak najis. Malah air bekas minuman kucing dibolehkan untuk berwudhuk. Hal ini dinyatakan dalam hadith baginda:
Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis”.

Sabda nabi ini yang dilafazkan 1500 tahun dahulu telah dibuktikan kebenarannya oleh ahli sains di zaman sekarang. Sains mendapati bahawa kulit kucing mempunyai otot-otot yang berupaya melawan sel bakteria. Ototnya juga dapat menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia. Permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing dimana benjolan itu berbentuk bengkok menguncup seperti kikir atau mata gergaji. Bentuk ini amat berguna dalam membantu membersihkan kulitnya.
Jika kita lihat semasa kucing sedang minum. Kita akan dapati tiada setitis air pun yang akan jatuh dari lidahnya. Di samping lidahnya yang merupakan alat pembersih yang amat canggih, permukaan lidahnya yang kasar berfungsi untuk membuang bulu-bulu mati di badannya dan membersihkan sisa-sisa bulu di badannya.
Kajian Yang Dijalankan

Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil ujian:

  • Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.
  • Tempat yang sengaja diletakkan kuman menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.
  • Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan tiada kuman.
  • Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacterstreptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.
  • Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya di badan kucing. Kesimpulan sains merumuskan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.
Ulasan doktor yang bergiat dalam bidang kuman, Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui kehadiran kuman pada lidah kucing. Jika mempunyai kuman, itu tandanya kucing itu akan atau sedang sakit.
Ini amat berbeza dengan anjing. Dr. Gen Gustafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing. Manusia pula mempunyai kira-kira 25% kuman berbanding yang ada pada anjing. Kucing hanya mempunyai separuh sahaja kuman berbanding yang didapati daripada manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.
Mengapa kucing kurang menggenari air? Ini adalah kerana air merupakan tempat yang sangat subur dalam pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan suhu tubuhnya. Inilah sebenarnya yang menyebabkan kucing agak liat untuk dimandikan.
Jika diperhatikan, kucing tidak banyak berjemur dan tidak suka mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor yang membuatkan kuman tidak ada pada tubuh kucing.


Hadith-Hadith Mengenai Kucing

Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Subhanallah. Itulah kucing pada pandangan Islam. Menyayanginya adalah sunnah. Membuat perkara sunnah mendapat balasan pahala. Dan hikmah dan kebenaran Islam yang tidak melarang manusia bercampur dengan kucing yang telah dituturkan oleh Rasulullah sejak 1500 tahun yang lalu telah dibuktikan dengan fakta sains sekarang.


 Informasi dan nasihat dari Dr. Azlan mengenai nasib kucing yang telah dihantar kepada beliau di mana kucing tersebut telah diberi Panadol oleh pemiliknya :

"Salam semua, kebetulan minggu lepas saya menerima 2 kes Panadol Toxicity dan salah seekor sesak nafas dan seekor lagi mukanya membengkak. Malangnya kucing yang sesak nafas tersebut tidak dapat diselamatkan, keadaannya juga sangat tenat. Yang muka membengkak alhamdulillah sudah balik ke rumah, mungkin sebab ownernya memberi sedikit sahaja panadol. Buat mereka yang suka memberi kucing makan panadol bila mereka murung, HENTIKAN!!!! PANADOL BOLEH MENYEBABKAN KEMATIAN!! Menangis pun tiada guna lagi.. sebarkan pada orang ramai supaya tiada lagi yang memberi panadol pada kucing. Consult dengan vet anda sebelum memberi ubat pada kucing sendiri, wallah hua'lam"


Bagaimana mengatasi masalah sakit kepala tanpa ubatan berunsur Kimia?

Kesakitan Yang Tidak Tertahan membuatkan
ramai mengambil ubat tahan sakit.

No comments:

Post a Comment